Вхід на сайт



Сортове та видове прополювання на насінницьких посівах

Сорт – найдешевший засіб підвищення врожайності, поліпшення якості продукції, зниження її собівартості. А саме це є головною метою вирощування кожної культури. Сорт є сукупністю споріднених рослин тієї чи іншої культури, створеної шляхом селекції. Йому притаманні певні спадкові морфологічні, біологічні, високі господарсько цінні ознаки та властивості. Проте потенційні можливості сорту можуть бути реалізовані лише за високої якості насіння – чистосортності, схожості, стійкості до ураження хворобами і шкідниками. Будь-який добре відселектований сорт стійко зберігає свої спадкові якості в ряді поколінь. Однак у процесі розмноження з різних причин спостерігається зниження показників якості насіння, що призводить до погіршення сорту. Збереження сортових якостей в значній мірі залежить від агротехніки на насіннєвих ділянках, від виконання насінницької технології. Важливими елементами насінницької технології являються видові і сортові прополювання.


Сортове прополювання - вилучення з насінницького посіву рослин іншого сорту, а також фертильних рослин на посіві стерильної форми.

Видове прополювання - вилучення з насінницького посіву рослин іншого виду.

Під час прополювань домішки обов’язково виривають з коренем, а не зрізують ножицями, виносять за межі поля.

Видові та сортові прополювання краще провадити у тиху погоду. Виконують цю роботу під керівництвом агронома та оформлюють відповідними актами.

Строки проведення видових і сортових прополювань
на насінницьких посівах

Культура

Оптимальний строк проведення прополювання

видового

сортового

Горох, вика

до цвітіння

перше - до цвітіння; друге - під час цвітіння

Гречка

після цвітіння

не проводять

Жито

після колосіння

не проводять

Овес

після викидання волотей

на початку молочної стиглості (видаляють домішки за формою волотей)

Просо

до виходу в трубку

перше - після викидання волотей; друге - на початку молочної стиглості (видаляють домішки за формою волотей і забарвленням колоскових лусок)

Пшениця м'яка, ячмінь, тритикале

після колосіння

перше - після повного колосіння (видаляють остисті форми з безостих і навпаки)

друге - на початку воскової стиглості (видаляють домішки за ознаками забарвлення колосу й остюків, опушенням)

Соняшник

-

перше - перед цвітінням (видаляють хворі, гіллясті та високорослі рослини);

друге - перед апробацією (видаляють рослини уражені вовчком, склеротимією та іншими хворобами)

Соя

-

перше - в період цвітіння (видаляють хворі рослини та з нехарактерним забарвленням квіток); друге - перед збиранням (видаляють хворі рослини, пізньостиглі, схильні до розтріскування бобів, а також з іншим забарвленням і опушенням)


Видові та сортові прополки є обов'язковим агрозаходом для насінницьких посівів. Від своєчасності та якості їх проведення значною мірою залежить сортова чистота насіння, рівень його урожайних властивостей, термін збереження сорту у виробництві.


Головний спеціаліст відділу контролю в

сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                       Наталія Лещева

 

 

Важливі анонси

No events

Додаткові сервіси